Хімія 11 клас

Повторення основних питань курсу органічної хімії
1.     Склад, будова, властивості,  найважливіших органічних сполук. Вступний інструктаж з т/б.
2.     Властивості основних класів органічних сполук, генетичні зв’язки між ними. (с.р.)
Тема 1. Органічні сполуки. Вуглеводні. (19 год.)
3.     Теорія як вища форма наукових знань. Теорія хімічної будови органічних сполук О.Бутлерова. Життя і діяльність О.Бутлерова.
4.     Залежність властивостей речовин від складу й хімічної будови речовин. Явище ізомерії. Розвиток і значення теорії будови органічних речовин.
5.     Класифікація вуглеводнів. Види гібридизації електронних орбіталей атома Карбону.
6.     Основні характеристики ковалентного зв’язку. Одинарний, подвійний, потрійний зв’язки.
7.     Алкани (парафіни). Загальна формула алканів. Структурна ізомерія. Поняття про конформацію. Систематична номенклатура. Л. р. № 1 Виготовлення моделей молекул вуглеводнів.
8.     Фізичні властивості алканів. Хімічні властивості алканів. Одержання, використання алканів.
9.     Поняття про циклоалкани (циклопарафіни).
10.                       Хімічний склад вуглеводів та їхніх похідних. П. р. № 1 Виявлення Карбону, Гідрогену, Хлору в органічних сполуках.
11.                       Розв’язування задач на виведення молекулярної формули газуватої речовини.
12.                       Тематичне оцінювання №1 з теми: «Органічні сполуки. Вуглеводні.»
13.                       Алкени. Гомологічний ряд етену. Структурна і просторова ізомерія алкенів, номенклатура.
14.                       Фізичні та хімічні властивості алкенів. Правило В.Марковникова.
15.                       Алкіни. Гомологічний ряд етину, загальна формула алкінів. Структурна ізомерія, номенклатура.
16.                       Хімічні властивості алкінів. Одержання, використання алкінів.
17.                       Бензен, його склад, хімічна, електронна, просторова будова молекули, фізичні властивості.
18.                       Хімічні властивості бензену. Одержання, використання бензену.
19.                       Поняття про хімічні засоби захисту рослин, їхній вплив на навколишнє середовище.
20.                       Взаємозв’язок і взаємоперетворення вуглеводнів.
21.                       Розв’язування розрахункових задач. Виведення молекулярної формули газоподібної речовини.
22.                       Узагальнення й систематизація знань про вуглеводні, взаємозв’язок між вуглеводнями.
23.                       Тематичне оцінювання №2 з теми: «Органічні сполуки. Вуглеводні».
Тема 2. Природні джерела вуглеводнів та їхня переробка (7 год.)
24.                       Природній і супутній нафтові гази, їхній склад, використання.
25.                       Нафта. Склад, властивості нафти. Використання нафтопродуктів.
26.                       Кам’яне вугілля, продукти коксування кам’яного вугілля, їх використання. Л. р. №2 Ознайомлення зі зразками нафтопродуктів та кам’яного вугілля.                  
27.                       Охорона навколишнього середовища від забруднення в процесі переробки вуглеводневої сировини.
28.                       Основні види палива та їх значення в енергетиці країни. Л. р. № 3 Ознайомлення з різними видами палива.
29.                       Розв’язування розрахункових задач.
30.                       Узагальнення вивчених знань.
31.                       Тематичне оцінювання №3 з теми: «Природні джерела вуглеводнів та їхня переробка».
32.                       Підсумковий урок.
Тема 3. Оксигеновмісні органічні сполуки  (21 год.)
33.                       Спирти. Насичені одноатомні спирти. Ізомерія, номенклатура насичених одноатомних спиртів.
34.                       Фізичні та хімічні властивості спиртів.
35.                       Етиленгліколь, гліцерин. Одержання, використання спиртів.  Л. р. № 4  Взаємодія гліцерину з купрум гідроксидом.
36.                       Отруйність спиртів, їхня шкідлива дія на організм людини.
37.                       Фенол, його склад, будова. Фізичні властивості фенолу. Хімічні властивості.
38.                       Використання фенолу. Охорона навколишнього середовища від промислових відходів, що містять фенол. (с.р.)
39.                       Альдегіди. Фізичні властивості.
40.                       Хімічні властивості альдегідів. Л. р. № 5, 6, 7  Досліди з етановим альдегідом..
41.                       Карбонові кислоти. Насичені карбонові кислоти.
42.                       Хімічні властивості карбонових кислот. Л. р. № 8, 9, 10   Досліди з етановою кислотою.
43.                       Різноманіття карбонових кислот. Одержання й використання карбонових кислот. П. р. №2 Властивості етанової кислоти.
44.                       Розв’язування розрахункових задач.
45.                       Тематичне оцінювання № 4 з теми: «Оксигеновмісні органічні сполуки».
46.                       Естери. Жири. Мило. Склад, хімічна будова естерів.
47.                       Фізичні та хімічні властивості жирів. Л. р. № 11, 12   Досліди з жирами.   
48.                        Мило, його мийна дія. Л. р. № 13   Порівняння мила і синтетичного засобу.
49.                       Вуглеводи. Глюкоза. Хімічні властивості глюкози. Л. р. № 14  Взаємодія глюкози з купрум гідроксидом.
50.                        Короткі відо­мості про фрук­тозу, рибозу й дезоксирибо­зу. Сахароза, її склад, будова.
51.                       Крохмаль. Бу­дова крохмалю. Хімічні власти­вості. Л. р. № 15, 16   Досліди з крохмалєм.
52.                       Целюлоза. Бу­дова целюлози. Хімічні влас­тивості.
53.                       Поняття про штучні волокна. Біологічне зна­чення вугле­водів.
54.                       Розв’язування задач. П. р. №3 Розв’язування експериментальних задач.
55.                       Тематичне оцінювання № 5 з теми: «Оксигеновмісні органічні сполуки».
Тема 4. Нітрогеновмісні органічні сполуки (7 год.)
56.                       Аміни. Фізичні та хімічні властивості амінів.
57.                       Анілін. Хімічні властивості аніліну. Добування та застосування аніліну.
58.                       Амінокислоти. Номенклатура. Фізичні та хімічні властивості.
59.                       Білки. Властивості білків. Л. р. № 17    Кольорові реакції білків.
60.                       Біологічне значення амінокислот і білків.
61.                       Нуклеїнові кислоти. Біологічне значення.
62.                       Розв’язування розрахункових задач.
Тема 5. Синтетичні високомолекулярні органічні сполуки (5 год.)
63.                        Загальна характеристика полімерів. Л. р. № 18    Дослідження властивостей термополімерів.
64.                       Пластичні маси.
65.                       Синтетичні каучуки. Л. р. № 19    Порівняння властивостей каучуку і гуми.
66.                       Синтетичні волокна. Л. р. № 20    Реакція син. волокон з кислотами і лугами.
67.                       Розмаїття органічних речовин, взаємозв’язок між ними.
68.                       Тематичне оцінювання № 6 з теми: «Синтетичні та нітрогеновмісні органічні сполуки».
69.                       Хімія: наука для ХХІ століття.

70.                       Підсумковий урок «Роль хімії в житті суспільства».

Немає коментарів:

Дописати коментар